О НОВОЈ ПАЗОВИ

Нова Пазова је, уз Стару Пазову, највеће место у Општини. Уређена је да подсећа на мали градић са двадесетак хиљада становника и врло развијеним предузетничким духом. У целом региону је позната по развијеној тзв. малој привреди, тачније малим и средњим предузећима и занатским радњама, још из времена Југославије, и то пола века уназад. Поседује уређену индустријску зону, која има веома занимљив положај јер се налази на магистралном путу М22 Београд-Нови Сад. Поред ње пролази железничка пруга, по ободу атара, према Старим и Новим Бановцим, простире се аутопут М-75, а 75% површине аеродрома Батајница лежи у атару Нове Пазове. У самој индустријској зони је смештено 70-так привредних објеката који запошљавају неколико хиљада радника. Добар део новопазовачке привреде је смештен у самом насељу, где су власници привредних субјеката, у оквиру породичних имања, подигли производне погоне. Сада има око 820 самосталних радњи и око 288 предузећa у Новој Пазови. Економски просперитет Нове Пазове, близина саобраћајница и великих градова, чине ово место атрактивним за живот и пружа могућности за напредак и у осталим аспектима живота, нарочито културе и спорта.

ИСТОРИЈА

Нова Пазова је настала 1790. Године, када је на пустару јужно од Старе Пазове досељено 882 колониста из Немачке, који су данас познати под називом подунавске Швабе. До 6.октобра 1944.када су из страха од одмазде ослободилачких јединица Црвене армије и једница НОВ И ПОЈ Швабе, по наређењу немачке команде за један дан напустиле Нову Пазову, било је то уредно и напредно насеље са великим бројем добро стојећих домаћина који су обрађивали земљу, гајили коње и свиње, били власници млинова, вршачлица и других производних капацитета у месту, али и околним селима. Напустивши огњишта, после великих мука које су у путу претрпели, бивши становници Нове Пазове су се населили у земљи својих предака, у покрајини Баден-Виртенберг, а од пре непуну деценију одржавају контакте са данашњим становницима ове сремске вароши.Урбанистички правилно развијана, Широке и праве улице су се секле под правим углом са раскрсницом која и данас постоји, плацеви су били једнаки, а распоред објеката у складу са прописима Аустро-Ударске монархије оног доба.Нова Пазова у данашњем етничком саставу је настала после Другог светског рата, у време колонизације, то јест досељавањем становника из ратом опустошених области тадашње Југославије, највише из Босне, Херцеговине, Далмације, Лике, нешто мање из Црне Горе.До 1958. године Нова Пазова је била општина, али је променом система локалне самоуправе дошло до укрупњавања општина, чиме је Нова Пазова изгубила тај статус и сада је само једно од насеља старопазовачке општине, а локална власт се врши преко месне заједнице. Већ две године у Новој Пазови је актуелна идеја за издвајањем из општине Стара Пазова и оснивањем општине Нова Пазова, па је урађена и студија о оправданости и формално се ушло у процедуру за коју, ипак, нико не може да каже колико може потрајати.

ГЕОГРАФИЈА

Нова Пазова има инфраструктурно уређену индустријску зону која има веома занимљив положај јер се налази на магистралном путу Београд-Нови Сад, поред ње пролази железничка пруга, њеном ивицом према Старим и Новим Бановцима се пружа и ауто-пут М-75, а 75% површине је катастарски аеродром Батајница.

У старопазовачкој општини, Нова Пазова је друго насеље по величини, а такође и насеље са изузетно малим атаром, свега 17,89 km². Овде је 1981. године живело 15.488 становника или 865,7 становника на km². Аритметичка густина насељености је девет пута већа од покрајинског просека. Атар Нове Пазове граничи се на северу са атаром Старих Бановаца, на истоку са атаром Нових Бановаца, на југу са атаром Батајнице и на западу са атаром Војке.

ДЕМОГРАФИЈА

У насељу Нова Пазова, према попису из 2011. године живи 17.105 станвника од чега је 14.357 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 37,6 година (36,4 код мушкараца и 38,8 код жена). У насељу има 5464 домаћинства и 6127 станова, а просечан број чланова по домаћинству је 3,31 (по попису из 2002.). Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2011. године). Током ратова у бившој Југославији долази до новог насељавања становништва већином из Книнске крајине.

ПРИВРЕДА

Нова Пазова је привредно развијено место. У Новој Пазови се налази једна од најразвијенијих индустријских зона у Србији. Не само по величини већ и по веома разноликим привредним гранама али је најдоминантнија производња пластичних производа. У самој индустријској зони је смештено 70-так привредних објеката у којима је запослено неколико хиљада радника. Добар део новопазовачке привреде је смештен у самом насељу где су власници тих привредних субјеката у оквиру породичних имања подигли своје привредне објекте. Има око 820 самосталних радњи и око 288 предузећа.